De impact van een online werkomgeving op de bedrijfscultuur
Door het ontstaan van hybride werken heeft er een grote verandering plaatsgevonden in het bedrijfsleven. Dit heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen voor de bedrijfscultuur. De exacte impact kan variëren per organisatie, echter zijn er een aantal trends te zien met betrekking op de impact van virtueel werken op de bedrijfscultuur.
Impact op de communicatie en samenwerkingspatronen
Organisaties zijn door het wereldwijde hybride werken overgestapt naar digitale en effectieve communicatiemiddelen. Voorbeelden hiervan zijn chats, videomeetings, interne mails en gedeelde online documenten. Door deze middelen zijn bedrijven onafhankelijk geworden van eigen kantoorruimtes of vergaderruimtes. Hierdoor is het belangrijk (en uitdagend) om als management op afstand goed te communiceren en een positieve bedrijfscultuur op te bouwen zonder fysieke aanwezigheid.
Verandering in de werkcultuur
Door de verandering naar afwezigheid op kantoor wordt er meer vertrouwen in de medewerkers gestoken, waardoor er een vorm van meer zelfstandigheid ontstaat. Daarnaast is het lastiger te checken wat iemand 8 uur per dag aan het doen is, waardoor er vanuit het management meer wordt gekeken naar resultaten, dan naar de fysieke aanwezigheid op kantoor en de lengte van een werkdag.
Stimulatie van een gezonde werk-privé balans
Een andere impact van het virtuele werken is dat er meer focus wordt gelegd op de mentale gezondheid van de medewerkers. Zo is er bij veel bedrijven steeds meer flexibiliteit in werkuren. Er wordt, zoals hierboven ook benoemd, minder gekeken naar de lengte van een werkdag, maar meer naar het resultaat van het groter geheel. Hierdoor hebben medewerkers meer vrijheid in hun dagindeling en hebben zij ruimte voor hun persoonlijke verplichtingen of activiteiten zoals sporten.
Verandering in het DNA van een bedrijf
Vroeger was de kantoorruimte het DNA van een bedrijf. Hier gebeurde alles en motivatie werd onder andere gehaald uit een prettige werkplek en leuke vrijdagmiddagborrels met de collega’s. Dit zorgde voor verbondenheid, een gedeeld doel en gezelligheid binnen het bedrijf.
Om de bedrijfsdoelen te behalen en om voor tevreden werknemers te zorgen is het essentieel om een goede bedrijfscultuur te creëren. Dit gebeurt nu door het inplannen van sociale momenten online en door gebruik te maken van goede samenwerking tools, zodat het team goed onderling contact blijft houden.
Uitdagingen in de bedrijfscultuur
Door het missen van een fysiek kantoor en sociaal contact met collega’s kan het een uitdaging zijn om medewerkers zich betrokken te laten voelen bij het bedrijf. Daarnaast wordt er ook meer moeite ervaren met virtueel werken op het gebied van samenwerking en communicatie. Het is dus goed om hier als bedrijf de impact van te zien en hier een positieve draai aan te kunnen geven. Daarnaast kijkt bij thuiswerken eenzaamheid vaak om de hoek, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de medewerker en voor de productiviteit.
Een eigen virtuele kantoor met Amsterdam Coworking
De komst van virtueel werken heeft dus een grote impact gehad op de bedrijfscultuur. Als management moet u hier mee om leren gaan en de voordelen benutten en de uitdagingen aangaan. Het is dus slim om eens in de zoveel tijd een moment af te spreken om (fysiek) samen te komen voor een belangrijke vergadering. Dit kan eenvoudig met een virtueel office van Amsterdam Coworking. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk onze pagina over onze tarieven, waarin we diverse pakketten en vergaderruimtes aanbieden.